Ehtinyt jo ihan huomaamatta tulla kunnon syksy. Lehmät ovat jo jääneet sisälle kylmän ja ruuanpuutteen vuoksi.

Viime viikonloppuna olin perjantaista maanantaihin navettavuorossa, ja tuli taas opittua uutta, ja ehkä jopa pääsin navetan päivärytmiin kiinni paremmin. Lauantaiaamu oli todella kiireinen jo pelkästään Läheltä Hyvää- tapahtuman vuoksi, mutta tämän lisäksi aamulla heti navettaan tullessamme huomasimme Huldan olevan levoton. Huldalla oli sinä aamuna synnytys käynnistymässä, mutta ennen kun ehdimme kunnolla edes tarkastella lehmää, alkoi parressa oleva Ruusa huutaa synnytyskivuissaan. 

Ruusa poiki kolme viikkoa liian aikaisin, ja kaksosvasikat syntyivätkin kuolleina. Hulda sen sijaan synnytti terveen, 40 kiloisen sonnipojan, joka sai nimekseen Keke. 

Tallissa aamulla huomasimme Idan kanssa että Söpö-uuhi vaikutti apaattiselta eikä syönyt, joten siirsimme lampaan eristykseen mahdollisen poikimisen aloittamisen vuoksi. Päivällä yhdeksän aikaan Söpö sitten synnyttikin, kaksi tervettä ja yhden kuolleen karitsan. Karitsat saivat nimiksiin Karoliina ja Kurpitsa. 

Sunnuntaina pääsin ensimmäistä kertaa myös hoitamaan pieneläintilan eläimiä. Sumutin Pentti-liskon terraarion, ja vaihdoin vedet Pentille, undulaateille ja chinchilloille. Annoin myös tuoreruokaa undulaateille, mikä oli pelottavin kokemus tähän mennessä Ahlmanilla lintufoobikolle. Lintujen häkkiin meneminen oli itselleni todella vaikeaa, mutta onnistuin. Käärmeistä Konnari oli luonut nahkansa, ja pääsin opettelemaan luodun nahan mittaamista ja pituuden ylös merkkaamista Idan opastuksella.

Navetassa opin vihdoinkin lypsämisen salat, ja se onnistuikin ensimmäisenä iltana jo todella hyvin omasta mielestäni! Lihakset olivat kyllä hellänä monta päivää navettavuorojen jäljiltä.

Tämän viikon käytännöntunneilla olemme taas tehneet navetan töitä, mutta lisäksi olemme päässeet harjoittelemaan lisää traktorilla ajoa!

 1235441_10200707251629426_571708148_n-no

Tärkein tehtävä oppitunnilla on kuitenkin ollut karitsojen sylittely.

1003916_10200749804933232_1786657205_n-n